Χταπόδι Στιφάδο σε πουρέ καπνιστής μελιτζάνας

Με τοματοπολτό Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 85’

ΜΕΡΙΔΕΣ 4

xtapodi-stifado-me-poure-melitzanas
Poltos tomatas

Υλικά

Για το χταπόδι:

  • 4 κατεψυγμένα πλοκάμια μεσαίου χταποδιού αποψυγμένο (περ. 500 γρ.)
  • 1 πράσο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 16 κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 60 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • ½ στικ κανέλας
  • 3 μπαχάρια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 70 γρ. τοματοπολτός Γκρέκα
  • 200 ml. γλυκό κρασί Μαυροδάφνη
  • 40 ml. μηλόξιδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τον πουρέ μελιτζάνας:

  • 2 μελιτζάνες φλασκιές
  • ½ σκ. σκόρδο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ φρέσκια καυτερή πιπεριά κέρατ0
  • 2 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένα
  • 20 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 15 ml. (1 κ.σ.) μηλόξιδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1

Σοτάρετε τα λαχανικά & μπαχαρικά του  χταποδιού. Αφήνετε να μελώσουν για περίπου 20’.

2

Μαγειρεύετε το χταπόδι πάνω στα σοταρισμένα λαχανικά για να βγάλει το ζουμί του και μετά από 10’ γυρνάτε τα πλοκάμια απ’ την άλλη.

3

Στα 30’ περίπου προσθέτετε το ξύδι και αφού εξατμιστεί προσθέτετε τον τοματοπολτό και το κρασί, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το χταπόδι να σιγοβράσει μέχρι να είναι μαλακό, περίπου 45-50’ συνολικά.

4

Βάλτε τις μελιτζάνες να καπνιστούν και γυρίστε τις για να καεί η φλούδα τους παντού. Κάντε το ίδιο με την καυτερή πιπεριά.

5

Προσθέστε σε ένα πολυκόφτη τα υλικά του πουρέ και πολτοποιήστε τα καλά.

Καλή σας απόλαυση!

Και άλλες συνταγές με: Τοματοπολτός

Με τοματοπολτό Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 60’

ΜΕΡΙΔΕΣ 4

Με χυμό Passata

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 60-90’

ΜΕΡΙΔΕΣ 6

Με τριφτή τομάτα Γρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 90’

ΜΕΡΙΔΕΣ 6

Με ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 90’

ΜΕΡΙΔΕΣ 4

Με τριφτή τομάτα Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 45’

ΜΕΡΙΔΕΣ 2

Με ψιλοκομμένες τομάτες Γκρέκα & τοματοπολτό Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 95’

ΜΕΡΙΔΕΣ 4

Με τοματοπολτό Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 130’

ΜΕΡΙΔΕΣ 6

Με τριφτή τομάτα Γκρέκα & τοματοπολτό Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 90’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 65’

ΜΕΡΙΔΕΣ 4

Με τριφτή τομάτα Γκρέκα & τοματοπολτό Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 90’

ΜΕΡΙΔΕΣ 4

Με ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας Γκρέκα & τοματοπολτό Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 35’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 140’

ΜΕΡΙΔΕΣ 6