Σπαγγέτι με Γαρίδες και Τσίλι

Με ψιλοκομμένες τομάτες Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 45’

ΜΕΡΙΔΕΣ 4

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΛΙ
Psilokomenes tomates

Υλικά

  • 1 κιλό γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, μέτριες σε μέγεθος, με τα κελύφη τους
  • 500 γρ. σπαγγέτι
  • 400γρ. ψιλοκομμένες τομάτες Γκρέκα
  • 1 κουτ. γλυκού τοματοπολτός Γκρέκα
  • 100γρ. τοματίνια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 200 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 80 ml oύζο
  • 30 γρ. κάππαρη, ξαρμυρισμένη και καλά στραγγισμένη
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • το ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
  • 1 μικρή φρέσκια πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • ​​120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1

Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κεφάλια, τα κελύφη, την ουρά και το εντεράκι.

2

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τη μισή ποσότητα λαδιού και σοτάρουμε τα κεφάλια, τα κελύφη και τις ουρές για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

3

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον πολτό τομάτας, το θυμάρι, τους σπόρους κόλιανδρου, τον αστεροειδή γλυκάνισο, την πιπεριά τσίλι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

4

Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.

5

Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες τομάτες, τα τοματίνια, 1 λίτρο νερό, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μετριάζουμε τη φωτιά.

6

Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.

7

Σουρώνουμε τη σάλτσα σε ψιλό σουρωτήρι, σε μια άλλη φαρδιά κατσαρόλα.

8

Πιέζουμε καλά με ξύλινη κουτάλα όλα τα υλικά, ώστε να πάρουμε το μέγιστο της νοστιμιάς τους.

9

Σε μια βαθιά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα μακαρόνια για μόνο 4 λεπτά και τα σουρώνουμε.

10

Τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

11

Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

12

Ρίχνουμε το ούζο και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.

13

Προσθέτουμε την κάππαρη και το ξύσμα, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το όλον στα μακαρόνια.

14

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα μυρωδικά, πιπέρι, ανακατεύουμε να σκορπιστούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά και σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση!

Και άλλες συνταγές με: Ψιλοκομμένες Τομάτες

Με τοματοπολτό Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 60’

ΜΕΡΙΔΕΣ 4

Με χυμό Passata

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 60-90’

ΜΕΡΙΔΕΣ 6

Με τριφτή τομάτα Γρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 90’

ΜΕΡΙΔΕΣ 6

Με ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 90’

ΜΕΡΙΔΕΣ 4

Με τριφτή τομάτα Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 45’

ΜΕΡΙΔΕΣ 2

Με ψιλοκομμένες τομάτες Γκρέκα & τοματοπολτό Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 95’

ΜΕΡΙΔΕΣ 4

Με τοματοπολτό Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 130’

ΜΕΡΙΔΕΣ 6

Με τριφτή τομάτα Γκρέκα & τοματοπολτό Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 90’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 65’

ΜΕΡΙΔΕΣ 4

Με ψιλοκομμένες τομάτες Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 45’

ΜΕΡΙΔΕΣ 4

Με τριφτή τομάτα Γκρέκα & τοματοπολτό Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 90’

ΜΕΡΙΔΕΣ 4