Ιμάμ Μπαϊλντί

Με τοματοπολτό Γκρέκα και τριφτή τομάτα Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 45’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 45’

ΜΕΡΙΔΕΣ 4

imam-mpailnti
Trifti tomata

Υλικά

  • 8 μελιτζάνες τσακώνικες, σχετικά μεγάλες
  • 40 γρ. αλάτι για τις μελιτζάνες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 800 γρ. κρεμμύδια, σε μικρά καρέ
  • 500 γρ. τριφτή τομάτα Γκρέκα
  • 2 κουτ. σούπας τοματοπολτός Γκρέκα
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
  • 1 πιπεριά καυτερή, ψιλοκομμένη
  • 150 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1-2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

1

Χαράζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση

2

Αφαιρούμε την περισσότερη φλούδα και τις βάζουμε σε μπολ με 2 λίτρα νερό και 40 γρ. αλάτι, για 30 λεπτά. Ξεβγάζουμε και στεγνώνουμε με πετσέτα.

3

Σε τηγάνι με ελαιόλαδο ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν. Τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας με τρυπητή κουτάλα, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

4

Σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το σκόρδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να ροδίσουν.

5

Προσθέτουμε τον τοματοπολτό και τον τσιγαρίζουμε ελαφρά και στη συνέχεια την τριφτή τομάτα, τον μαϊντανό, τη ζάχαρη, την πιπεριά και αλατοπίπερο.

6

Προσθέτουμε λίγο νερό και μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι για 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

7

Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί που να τις χωράει ακριβώς. Τις γεμίζουμε, πιέζοντας, στο σημείο όπου χαράξαμε με την κρεμμυδάτη σάλτσα.

8

Ρίχνουμε τα υπόλοιπα 60 ml ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε στο ταψί 1/2 φλιτζάνι νερό.

9

Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 200ºC.

10

Πασπαλίζουμε με δυόσμο.

Καλή σας απόλαυση!

Και άλλες συνταγές με: Τριφτή Τομάτα

Με τοματοπολτό Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 60’

ΜΕΡΙΔΕΣ 4

Με τριφτή τομάτα Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 20’

ΜΕΡΙΔΕΣ 6

Με χυμό Passata

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 60-90’

ΜΕΡΙΔΕΣ 6

Με τριφτή τομάτα Γρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 90’

ΜΕΡΙΔΕΣ 6

Με ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 90’

ΜΕΡΙΔΕΣ 4

Με τριφτή τομάτα Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 45’

ΜΕΡΙΔΕΣ 2

Με ψιλοκομμένες τομάτες Γκρέκα & τοματοπολτό Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 95’

ΜΕΡΙΔΕΣ 4

Με τριφτή τομάτα Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 165’

ΜΕΡΙΔΕΣ 6

Με τριφτή τομάτα Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 60’

ΜΕΡΙΔΕΣ 6

Με τοματοπολτό Γκρέκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10’

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 130’

ΜΕΡΙΔΕΣ 6